13 slimme tips om te besparen op boodschappen

13 slimme tips om te besparen op boodschappen

Wil jij graag je boodschappenbudget in het gareel krijgen maar weet je niet zo goed hoe? Vind je het zonde om maandelijks zoveel geld uit te geven aan levensmiddelen? Ja? Mooi! Deze tips gaan jouw namelijk helpen om te besparen op de boodschappen. Zo moeilijk is het niet en jij kan dus ook gemakkelijk geld overhouden!

Hierbij zal ik mijn bespaar tips met jouw delen. er zullen er ongetwijfeld meer zijn, maar dit zijn mijn persoonlijke tips die ik zelf toepas en waarvan ik weet dat ze écht werken om minder geld kwijt te zijn.

13 slimme tips om te besparen op boodschappen

 1. Misschien heel voor de hand liggend, maar ga niet naar een (te) dure supermarkt. Zelf haal ik het grootste deel van onze boodschappen bij de lidl. Prima supermarkt die trouwens al jaren de beste is in groenten en fruit! Je vind daar dus een goede kwaliteit voor een leuke prijs. Maar supermarkt vast ben ik niet. Kijk dus ook eens om je heen en wijk eens uit naar een andere supermarkt waar je eigenlijk niet komt. 
 2. Denk groot! bestaat je gezin uit minder dan 4 personen? koop toch groot verpakkingen! Vlees is bijvoorbeeld in verhouding veel goedkoper als je een bak pakt met 4/5 stuks dan met maar 2 stukken vlees. bij thuiskomst kan je dit over diepvries zakjes verdelen en invriezen. Je bespaard hiermee óók nog ruimte in je vriezer
 3. Koop verse groenten. Verse groenten zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken goedkoper dan voorgesneden groenten én een stuk gezonder. Wist je dat voorgesneden groenten binnen 8 uur al meer dan de helft van hun voedingswaarden verloren hebben? Ik denk dat iedereen zich wel kan indenken wat voor voedingsstoffen er dan nog inzitten eenmaal het in de schappen ligt van de supermarkt.
 4. ga er niet zomaar van uit dat eigen merk het goedkoopst is maar kijk en vergelijk goed! Soms is stiekem het huismerk duurder dan hetzelfde product van een ander merk. Dit is een slimme marketingtruc om de klant (jij dus) om de tuin te leiden. Zo kocht ik vandaag spekreepjes die ik nodig heb voor de boerenkool stampot die ik van de week maak.  Automatisch wilde ik de spekreepjes van het Jumbo huismerk pakken, totdat mijn oog viel op de biologische spekreepjes met het beter leven keurmerk. En verrek, die waren nog goedkoper ook! Dus een betere kwaliteit voor minder geld. Gek he? Laat je dus niet 123 om de tuin leiden!
 5. met periode’s verkoopt iedere supermarkt “handige” groenten pakketten. bijvoorbeeld verse soeppakketten met alles er in wat je nodig hebt. trap hier echter niet in, als je de ingrediënten zelf even pakt scheelt je dat echt in je portemonnee!
 6. let op aanbiedingen maar neem niet klakkeloos wat mee..is een aanbieding wel écht een aanbieding? hmm. kleine moeite om er even op te letten en het kan je veel schelen!.
 7. Eet groenten en fruit van het seizoen. seizoensgroenten en fruit zijn lekker goedkoop omdat ze vaak uit eigen land komen. En ze zijn er immers in overvloed waardoor ze verkocht worden voor een goedkopere prijs.
 8. Ga geen boodschappen doen op een lege maag. Doordat je hongerig bent koop je onnodig veel lekkere dingen die helemaal niet nodig zijn. 
 9. Loop voordat je boodschappen gaat doen thuis de kasten en koelkast even na. Wat hebben we nog en wat is er echt nodig? Maak aan de hand daarvan een lijstje en eventueel een weekmenu als je dat fijn vind. Dit zorgt ervoor dat je niet gaat dwalen door de supermarkt en dus te veel koopt. 
 10. Spreek een boodschappenbudget af met jezelf en (eventueel) man. Wat wil je maximaal uitgeven per maand? Ik heb voor mijn gezin een budget vastgesteld van maximaal 250 euro per maand. Dit is voor 2 volwassenen en 1 kind van 5. (baby op komst). Gedeeld door 4 mag ik dan ongeveer 60 euro per week uitgeven. (62,50 om precies te zijn). Dit lukt ons prima. 
 11. Doe het liefst 1 of hooguit 2 keer per week boodschappen. Hoe vaker je een supermarkt binnenloopt hoe duurder je uit bent aan het eind van de maand. echt waar! Hou het maar eens bij. Elke dag hebben ze namelijk weer andere aanbiedingen en producten in de schappen liggen. Niet zo gek dat je daardoor verleid word om wat extra dingen mee naar huis te nemen. 
 12. Is er wekelijks een groenten en fruit markt bij jou in de buurt? Bezoek die eens! Daar koop je vaak nog een stuk voordeliger je groenten en fruit dan in de supermarkt. Vooral als je een beetje aan het eind van de dag gaat. Veel moet dan weg waardoor het nog goedkoper verkocht wordt. Ook boeren in jouw omgeving (als die er zijn) kunnen een voordeel zijn! Wij kopen regelmatig groenten bij een boer en hebben vaak voor 5/6 euro een kofferbak vol aan verse groenten.
 13. En tot slot, maak er een wedstrijdje van! Bedenk bijvoorbeeld wat je met het geld gaat doen wat overblijft als het lukt om binnen budget te blijven. Ik zet bijvoorbeeld als er wat overblijft van mijn budget het geld op Vanessa haar spaarrekening. Naast het bedrag wat wij al standaard maandelijks voor haar sparen is dit nog een leuk extra zakcentje. Afgelopen maand hield ik om precies te zijn 7 euro over van mijn budget. Niet veel, maar al die kleine beetjes zijn samen een erg leuk bedrag geworden tegen de tijd dat Vanessa 18 jaar oud is. 

Heb jij nog meer leuke tips waarmee je echt kunt besparen op boodschappen? En wat is jouw ervaringen met bovenstaande tips? Welke werkt het best? 

 

 

 

Laat een reactie achter