Recept- Surinaamse roti

Recept- Surinaamse roti

Afgelopen zondag aten wij eindelijk weer eens roti! Super lekker. Daar moest ik natuurlijk ook even een foto van delen op mijn instagram stories. Op de poll lieten jullie weten het recept ook graag te willen! Vandaag deel ik daarom het recept wat ik zelf gebruik. Ken je de Surinaamse kok Ramon Beuk?  Het recept is officieel afkomstig van hem, maar hier en daar heb ik er mijn eigen draai aan gegeven.

Roti voor 4 personen, wat heb je nodig?

Roti is eigenlijk alleen de plaat (pannenkoek) die je erbij eet. En dus niet de benaming voor het hele gerecht. Dat noem je kip masala, wat je dus bij de roti eet. Maar laten we het makkelijk houden en het gewoon roti noemen. dit recept is gebaseerd op een lekkere pan vol voor 4 personen. Mocht je minder willen maken dan kan je alle ingrediënten natuurlijk halveren. Of de volgende dag gewoon nog een keertje roti eten 🙂

Ingrediënten:

Een grote stoofpan

1 kilo kippenbouten

1 dl olie (ik heb zonnebloemolie gebruikt)

1 grote ui (gesnipperd)

4 tenen knoflook (fijngehakt)

40 gram masala (kerrie)

Zwarte peper (ik maal altijd wat peperkorrels fijn in een vijzel) ongeveer een goede mespunt peper.

1 tl komijnzaad

2 tomaten in blokjes

3 dl kippenbouillon

5 aardappels (geschild en in vieren gesneden)

2 madame-jeannete pepers (ik gebruik 2 normale rode pepers)

1 kleine ui

1 teentje knoflook

400 gram kousenband (te koop bij jumbo) je kan ook gewoon 400 gr sperziebonen gebruiken.

6 eieren

De bereiding:

Bak de kip in ruim olie aan alle kanten bruin. Schep de kip en twee derde van de olie uit de pan en voeg ui, knoflook, masala, zwarte peper en komijnzaad toe. Bak het geheel al roerend op hoog vuur 3 minuten aan. Voeg de tomaten toe en bak deze ook nog 2 minuten al roerend mee. Blus af met de kippenbouillon. Breng het geheel even aan de kook, draai het vuur laag, voeg de aardappelen en de hele rode peper toe. voeg de kip weer toe en laat het geheel met de deksel op de pan 45 minuten zachtjes stoven.

Verhit in een andere pan 3 el olie. Fruit de ui, knoflook en nog een rood pepertje. voeg de kousenband toe. Bak deze 2 minuten aan. Houd het vuur hoog en voeg steeds kleine beetje water toe. Hierdoor bakken en garen de bonen sneller. Voeg ze daarna toe aan de masala/roti saus.

Kook de eieren 5 minuten en maak ze in (ijs)water volledig koud. (de dooier is nu nog niet helemaal gestold). Pel ze en dep ze droog. Bak de eieren in ruim olie aan alle kanten bruin en voeg ze toe aan de masala/roti saus.

Serveren:

Verdeel de masala/roti over de borden. Serveer met de roti plaat (pannenkoek)  of rijst. Zelf gebruik ik voor het gemak vaak tortilla’s, maar je kan de echte roti plaat ook gemakkelijk zelf maken. Dat recept zal ik later delen in een apart artikel 🙂 Verwarm de tortilla’s een minuut in de magnetron.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

Delen:

Laat een reactie achter