Zo wordt wassen wél leuk! 8 bespaar tips voor je wasmachine

Zo wordt wassen wél leuk! 8 bespaar tips voor je wasmachine

Met kinderen staat bijna dagelijks de wasmachine wel aan. En soms heb je zoveel was dat je meerdere wasjes op een dag draait. Tja dat kan best een dure aangelegenheid worden aangezien een wasmachine aanzetten niet het goedkoopst is. Hoe kan je dan toch een beetje zuinig wassen? Hiervoor heb ik een paar tips die ik de afgelopen jaren zelf toepas.

Bespaar tips voor je wasmachine

  1. Een goede wasmachine met een uitgebreid programma is toch wel 1 van de belangrijkste dingen als je wilt besparen op je energie. Wij hebben een A+++ wasmachine met meerdere verkort programma’s. Ik kan de wasmachine zijn volledige programma laten draaien van ongeveer twee uur. Precies zou ik het niet eens weten want daar was ik eigenlijk nooit op. Of ik kan hem verkort laten draaien op 2 verschillende programma’s. 1 van een uur en 3 minuten, en een programma van 20 minuten. Ik was eigenlijk altijd verkort in 1 uur en 3 minuten.
  2. Vul de wasmachine maximaal. Dat bespaart energie en wasmiddel. Maar doe hem ook niet te vol. Hierdoor krijg je namelijk je was niet goed schoon en kan je apparaat stuk gaan. Heb je een halve wasmachine aan was? Wacht dan nog even en zet hem op een later tijdstip aan.
  3. Was zo laag mogelijk in temperatuur. Ik was voornamelijk op 30 graden. En echt vuile was op 40 graden. Het is een fabel dat de was op 30 graden niet lekker schoon zou worden.
  4. Gebruik niet teveel wasmiddel. Dit is niet nodig waardoor je geld bespaard op wasmiddel en het is beter voor je machine.
  5. Ik ben persoonlijk dol op wasverzachter wat niet zo goed is voor het apparaat. Maar ik ben nou eenmaal gek op de geur en de lekkere zachte was. Wat overigens geen excuus is. Hou jij nou niet van wasverzachter of kan je huid er niet goed tegen? Gebruik dan een scheutje azijn. Je ruikt er niets van en je was word heerlijk zacht. Daarbij is een fles azijn ook een stuk goedkoper dan een fles wasverzachter.
  6. Gebruik de wasdroger zo min mogelijk. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik niet echt zuinig ben met onze wasdroger en ik daar voldoende in doe, maar dat is vooral vanwege ruimte gebrek. Wij hebben geen tuin voor een grote droogmolen. Volgende maand gaan we verhuizen en dan hebben wij dit gelukkig wel. Maar ook nu droog ik zo min mogelijk in de wasdroger. Ik zorg in ieder geval dat de wasdroger niet te vol zit waardoor hij geen volledig programma hoeft te draaien en zelf zijn droog tijd verkort. Kleding stop ik eigenlijk sowieso al niet in de droger. Het krimpt vaak en de kleding slijt sneller. Ik droog veel was op de kachels die (in het najaar) toch al aanstaan. En bij mooi weer hang ik zoveel mogelijk buiten neer op het dakterras.
  7. Vermijd kalkaanslag. Dit spaart energie en de wasmachine. Hiervoor hoef je de wasmachine niet leeg een kookwas te laten draaien (90 graden). Dit kan ook prima tijdens een normale wasbeurt. Dit kun je o.a doen door gebruik van azijn bij een wasbeurt. Of wat ik zelf altijd doe: met een schepje soda bij je wasmiddel tijdens het draaien van de witte was. Je machine word niet alleen schoon, door de soda word je witte was ook weer echt stralend wit.
  8. Maak je gebruik van dubbeltarief? probeer dan zoveel mogelijk te wassen in de avonden en het weekend. Een dubbeltarief wil zeggen dat je 2 tarieven betaald voor je elektriciteit. Een dagtarief: van 7:00 uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds. En een nachttarief dat goedkoper is. Meestal tussen 11 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends. Het nachttarief word ook wel daltarief of nachtstroom genoemd. Wij maken gebruik van dubbeltarief dus ik zet zoveel mogelijk apparaten aan in de avonden en het weekend. Zo zijn wij goedkoper uit.

Door bovenstaande tips toe te passen bij het wassen, zal je jouw energieverbruik verminderen. Goed voor het milieu én je portemonnee.

Heb jij nog een besparende tip voor het wassen?

Artikel bewaren om later nog eens terug te lezen? Pin gemakkelijk de afbeelding op je eigen pinterest account.

bespaar tips voor je wasmachine

 

Laat een reactie achter